

## **Essentials in**

## **Global Health Practice**

# **Programme Agenda**

(With more Facilitators to be Announced)

### 14<sup>th</sup> – 18th July, 2025

### Venue: The Global Health Centre – Trinity College Dublin Phoenix House, 7-9 Leinster St, Dublin, D02 K104

#### Day 1: Global Health Fundamentals: Empowering Communities and Building Resilient Health Systems

Time	Sessions
Morning Session:	Monday, July 14 <sup>th</sup>
10:00 - 10:30 (30mins)	Welcome Reception
10:30 - 11:30 (60 mins)	Introductions, backgrounds and team-building exercises – Dr Nadine Ferris France, Irish Global Health Network
11.30 - 13:00 (90 mins)	Introduction to Global Health in the Context of a Changing Landscape (Includes Healthcare Governance) – Facilitator TBC
13:00 – 14:00 (15 mins)	Lunch
Afternoon Session	
14:00 – 15:30 (60 + 30 mins)	Research and Health Systems Strengthening – Ass. Prof. Frederique Vallieres, CGH Trinity Including 30-minute table exercises/group session
(10 min break)	Break



15:40 - 17:00	Institutional Health Partnerships: A Model for Quality of Partnership –
(60 + 20 mins)	Caragh Munn, IGHN Partnerships Programme and Carol O'Dea, Edenpark
(,	Medical – Standing Voice Malawi Partnership

#### Day 2: Deep Dive into Global Health Issues

Morning Session:	Tuesday, July 15 <sup>th</sup>
09:00 – 10:30	The Power of Advocacy in Global Health – Dr Robbie Lawlor, Access to Medicines Ireland
(90mins)	"The Restore Humanity Campaign – A Case study"
10:30– 10:45 (15mins)	Coffee Break
10:45 – 11:45	Power Inequality and Decolonisation in Global Health – Facilitator TBC
(60mins)	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
11.45 - 12:45 (60	Cultural Sensitivity and Awareness – Sive Bresnihan, Comhlamh
mins)	· · ·
12:45 - 13:45	Lunch
(60mins)	
Afternoon	
Session:	
14:00 - 14:45	Partnerships for Change: North/South Collaboration for Healthworkers –
(45 mins)	The example of global surgery – Mr. Eric O'Flynn, Institute of Global
(10 11110)	Surgery, Royal College of Surgeons in Ireland
14:45 – 15:45	Global Sexual and Reproductive Health: Clinical and Moral Dilemmas –
(60 mins)	Meg Ryan, Trinity Centre for Global Health
15:45 – 16:00	Coffee Break
(15 mins)	
16:00 - 17:00	Delivering Health Programmes in Low-Resource Settings – James
(60 mins)	Swarray, GOAL
Social Meet	Networking and Team-Building – Details TBC

#### Day 3: Practical Analysis and Evaluation in Global Health Programmes

Morning	Wednesday, July 16 <sup>th</sup>
Session:	weathestay, July 16



09:00-10:00	Resource Allocation and Evaluation in Management of Global Health
(60 mins)	Programmes – Dr. Enida Friel, GOAL
10:00 - 11:00	Health Needs Assessment – Marie Hallissey, GOAL
(60mins)	Health Needs Assessment – Mane Hallissey, OOAL
11:00 – 11:15	Coffee Break
(15mins)	Conce Break
11:15 - 12:15	Case Study of Successful Digital Health Intervention – Dr. Joe Gallagher,
(60 mins)	Gorey-Malawi Health Partnership
12:15 – 13:15	
(60mins)	Lunch
(0011110)	
Afternoon	
Afternoon Session:	
	Global Mental Health Initiatives – Dr. Charles O'Mahony, School of Law,
Session:	Global Mental Health Initiatives – Dr. Charles O'Mahony, School of Law, University of Galway
Session: 13:15 – 14:45	
Session: 13:15 – 14:45 (90 mins)	
Session: 13:15 – 14:45 (90 mins) Break (15 mins)	
Session:         13:15 – 14:45       (90 mins)         Break       (15 mins)         15:00 - 16:30       (15 mins)	University of Galway
Session: 13:15 – 14:45 (90 mins) Break (15 mins)	University of Galway Self-stigma and HIV in Global Health – Deirdre Ni Cheallaigh and Nadine
Session:         13:15 – 14:45       (90 mins)         Break       (15 mins)         15:00 - 16:30       (15 mins)	University of Galway           Self-stigma and HIV in Global Health – Deirdre Ni Cheallaigh and Nadine           Ferris France, Beyond Stigma

#### Day 4: Advancing Sustainability in Global Health

Morning Session:	Thursday July 17 <sup>th</sup>
09:00 – 10:30	Planetary Health, Sustainability, and Climate Justice
(90 mins)	One Health Approach: Animal Health, Environmental Health, and
(30 mms)	Ecosystem Conservation – Dr. Gerald Barry, UCD One Health Centre
10:30 - 11:30	Interpretionality and Loadership Fignal awless Weman in Clabel Health
(60 mins)	Intersectionality and Leadership – Fiona Lawless, Women in Global Health
11:30 – 11:45	
(15mins)	
11:45 – 12:15	Governance in Global Health and Development Within a Changing
(30 mins)	Context – Facilitator TBC
12:15 – 13:15	Lunch



(60mins)	
Afternoon	
Session:	
13:15 - 14:45	Environmental Health including WASH Mr. Niell Beebe HSE
(90 mins)	Environmental Health including WASH – Mr. Niall Roche, HSE
14:45 – 15:00	Break
(15 mins)	Dieak
15.00-16.30 (90	Sustainable Healthcare Practices – Facilitator TBC
mins)	

#### Day 5: Practical Skills

Morning	Friday, July 18 <sup>th</sup>
	Health Volunteerism in Low-Resource Settings
09:00 – 10:00	Practical Tips and Best Practices for Volunteering in Health Service Delivery:
(60 mins)	Ethical Considerations in Volunteering Abroad – Desire Mpanje,
	Humanitarian Action, University College Dublin
10:00 – 11:00	Practical Medical Skills in Low-Resource Settings - Dr. Orla Harney,
(60 mins)	Specialist Registrar in Emergency Medicine
11:00 – 11:15	Coffee break
(15 mins)	Conee break
11:15 – 12:15	Skills, Qualities, and Practical Steps to Enter and Excel in Leadership
(90 mins)	Roles – Facilitator TBC
12:15 – 13:15	Integrative, reflective and feedback session – Caragh Munn and Joan Bolger,
(60 mins)	Irish Global Health Network
Afternoon	
Session:	
13:15 – 14:15	Leadership Journey: An Inspiring Story in Global Health – Eunice Phillip
(60 mins)	Leadership Journey: An inspiring Story in Global Health – Eunice Phillip
14:15 – 15:45	Film screening: In the Shadow of the Sun. Dir. Dr. Harry Freeland (2012)
(90 mins)	Curtesy of Standing Voice