

Leadership Essentials in Global Health

Programme Agenda

19th – 23rd August 2024

Venue: The Global Health Centre – Trinity College Dublin Phoenix House, 7-9 Leinster St, Dublin, D02 K104

August 19, 2024 - Day 1: Global Health Fundamentals: Empowering Communities and Building Resilient Health Systems

Time	Sessions
Morning	
Session:	
08:30 - 09:00	Welcome Reception & Registration
(30mins)	
09:00 - 09:15	Opening Remarks and Welcome
(15 mins)	Opening Remarks and Welcome
09:15 - 10:45	Introduction to Global Health and what it takes to be an effective leader for
(90 mins)	health and healthcare – Dr. David Weakliam
10:45 – 11:00	Coffee Break
(15 mins)	
11:00 – 12:00	Governance in Global Healthcare: Power, Equity and Equality – Dr. Brynne
(60mins)	Gilmore
12:00 – 1:00	Supportive Supervision for Effective Leadership – Supporting Health Workers
(60 mins)	as key to Health Systems Strengthening – Ass. Prof. Frederique Vallieres
(0011110)	
1:00 – 2:00	Lunch
(60mins)	
Afternoon	
Session	



2:00-03:30	Addressing Global Health Challenges and Inequalities: Lessons from Africa –
(90 mins)	Mr. Gabriel Oke
03:30 – 04:30 (60	Intercultural Awareness – Ms. Sive Bresnihan
mins)	

August 20, 2024 - Day 2: Deep Dive into Global Health Issues

Morning	
Session:	
09:00 – 10:00	Managing the Rise of Non-Communicable Diseases in the Global South –
(60mins)	Ass. Prof Khalifa Elmusharaf
10:00 – 10:15	Coffee Break
(15mins)	
10:15 – 11:15 (60mins)	Challenges in Global Surgery - Mr. Eric O'Flynn
11.15-12:15 (60	Global Sexual and Reproductive Health: Clinical and Moral Dilemmas – Dr.
mins)	Sadhbh Lee
12:15 - 1:15	
(60mins)	Lunch
Afternoon	
O • • • ! • • • •	
Session:	
Session: 1:15-2:15	Power Inequality and Decolonization in Global Health – Dr. Buchi lunnakar
	Power Inequality and Decolonization in Global Health – Dr. Ruchi Junnakar
1:15-2:15	
1:15-2:15 (60 mins)	Power Inequality and Decolonization in Global Health – Dr. Ruchi Junnakar Establishing a Social Inclusion Health Service - Dr. Siobhan Quirke
1:15-2:15 (60 mins) 2:15-2:45	Establishing a Social Inclusion Health Service - Dr. Siobhan Quirke
1:15-2:15 (60 mins) 2:15-2:45 (30 mins)	
1:15-2:15 (60 mins) 2:15-2:45 (30 mins) 02:45 – 03:15	Establishing a Social Inclusion Health Service - Dr. Siobhan Quirke
1:15-2:15 (60 mins) 2:15-2:45 (30 mins) 02:45 - 03:15 (30 mins)	Establishing a Social Inclusion Health Service - Dr. Siobhan Quirke Access to Medications – Dr. Ciara Conlan
1:15-2:15 (60 mins) 2:15-2:45 (30 mins) 02:45 – 03:15 (30 mins) 03:15 - 03:45	Establishing a Social Inclusion Health Service - Dr. Siobhan Quirke Access to Medications – Dr. Ciara Conlan Migrant Experience of Health Service in Ireland – Mr. Abdalmajid Kamal



August 21, 2024 - Day 3: Practical Analysis and Evaluation in Global Health Programmes

Morning	
Session:	
09:00-10:00	Evaluation and Cost Analysis of Global Health Programmes - Ass. Prof.
(60 mins)	Khalifa Elmusharaf
10:00 – 11:00	Case Studies of Successful Digital Health Intervention - Dr. Ice Gallagher
(60mins)	Case Studies of Successful Digital Health Intervention - Dr. Joe Gallagher
11:00 – 11:15	Coffee Break
(15mins)	
11:15 - 12:15	Stigma as a barrier to health viewed through the lens of HIV – Dr. Nadine
(60 mins)	Ferris France
12:15 - 01:15	Lunch
(60mins)	Lunch
Afternoon	
Session:	
	Global Mental Health Initiatives: Challenges and Evaluation
01:15 - 02:15	Global Mental Health Initiatives: Challenges and Evaluation Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams
(60 mins)	C C
(60 mins) 02:15 – 02:35	C C
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins)	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55 (20 mins)	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams Climate Change and Mental Health - Dr. Eoin Galavan
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55 (20 mins) 02:55 – 03:15	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams Climate Change and Mental Health - Dr. Eoin Galavan
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55 (20 mins) 02:55 – 03:15 (20 mins)	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams Climate Change and Mental Health - Dr. Eoin Galavan Migrant Mental Health - Ms. Paula Quirke Global LGBTQ+ Mental Health - Prof. Agnes Higgins
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55 (20 mins) 02:55 – 03:15 (20 mins) 03:15 – 03:55	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben AdamsClimate Change and Mental Health - Dr. Eoin GalavanMigrant Mental Health - Ms. Paula QuirkeGlobal LGBTQ+ Mental Health - Prof. Agnes HigginsBest Practices and Challenges Unique to Global Mental Health Programmes
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55 (20 mins) 02:55 – 03:15 (20 mins) 03:15 – 03:55 (40 mins)	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben Adams Climate Change and Mental Health - Dr. Eoin Galavan Migrant Mental Health - Ms. Paula Quirke Global LGBTQ+ Mental Health - Prof. Agnes Higgins
(60 mins) 02:15 – 02:35 (20 mins) 02:35 – 02:55 (20 mins) 02:55 – 03:15 (20 mins) 03:15 – 03:55	Human Rights and Mental Health - Mr. Ben AdamsClimate Change and Mental Health - Dr. Eoin GalavanMigrant Mental Health - Ms. Paula QuirkeGlobal LGBTQ+ Mental Health - Prof. Agnes HigginsBest Practices and Challenges Unique to Global Mental Health Programmes

August 22, 2024 - Day 4: Advancing Sustainability in Global Health

Morning Session:	
09:00 - 09:30	Planetary Health, Sustainability, and Climate Justice



(30 mins)	One Health Approach: Animal Health, Environmental Health, and
	Ecosystem Conservation - Dr. Gerald Barry
09:30 – 11:30	Interactive Session on Healthcare Sustainability Assessment: CELL
(120 mins)	workshop – Mr . Gabriel Oke
11:30 – 11:45	Coffee Break
(15mins)	Conee break
11:45 – 12:15	Resource Allocation and Evaluation in Management of Global Health
(30 mins)	Programmes – Dr. Enida Friel
12:15 - 01:15	Lunch
(60mins)	Lunch
Afternoon	
Session:	
01:15 - 02:15	Workshop: Running an NGO Case Study- Service Building and Delivery - Mr.
(60 mins)	Kevin Murphy, Nurture Africa
02:15-03:15	Planetary Health, Sustainability and Climate Justice – Sustainable
(60mins)	Healthcare Practices - Dr. Ana Rakovac
03.15-04.00 (45	Environmental Health including WeSH Mr. Niell Peake
mins)	Environmental Health including WaSH – Mr. Niall Roche
04.00-05.00 (60	Logistics of Running an Emergency Global Health Programme - Mr. John
mins)	Canty

August 23, 2024 - Day 5: Practical Skills and Partnership Development

Morning	
09:00 – 10:00 (60 mins)	Health Volunteerism in Low-Resource Settings Practical Tips and Best Practices for Volunteering in Health Service Delivery: Ethical Considerations in Volunteering Abroad - Dr. Jimmy Lee
10:00 – 11:00 (60 mins)	Practical Skills Session - Dr. Jimmy Lee, Ms. Alice Campari
11:00 – 11:15 (15 mins)	Coffee break
11:15 – 12:15 (60 mins)	Addressing Female Gential Mutilation in Somalia and Ireland through Advocacy, Awareness Raising and Community Empowerment - Ms. Ifrah Ahmed
12:15-01:15	Lunch



(60 mins)	
Afternoon	
Session:	
01:15-02:15	Interactive Session Managing on Outbrook Mr. Cabriel Oke
(60 mins)	Interactive Session - Managing an Outbreak - Mr. Gabriel Oke
02:15-03:15	Networking Skills and Capacity Building for Personal Development – Dr.
(60 mins)	Nadine Ferris France
03.15 - 03.45 (30 mins)	Feedback session