

Essentials in Global Health Practice Programme Agenda

14th – 18th July, 2025

Venue: The Global Health Centre – Trinity College Dublin Phoenix House, 7-9 Leinster St, Dublin, D02 K104

Day 1: Global Health Fundamentals: Empowering Communities and Building Resilient Health Systems

Time	Sessions
Morning Session:	Monday, July 14 th
10:00 - 10:30 (30mins)	Welcome Reception
10:30 - 11:30 (60 mins)	Introductions, backgrounds and team-building exercises – Irish Global Health Network
11.30 - 13:00 (90 mins)	Introduction to Global Health in the Context of a Changing Landscape (Includes Healthcare Governance) – Nadine Ferris France, Irish Global Health Network & Beyond Stigma
13:00 – 14:00 (15 mins)	Lunch
Afternoon Session	
14:00 – 15:30 (60 + 30 mins)	Research and Health Systems Strengthening – Ass. Prof. Frederique Vallieres, CGH Trinity Including 30-minute table exercises/group session
(10 min break)	Break



15:40 - 17:00	Self-stigma and HIV in Global Health – Deirdre Ni Cheallaigh, Beyond
(60 + 20 mins)	Stigma Includes 20-minute practical/interactive session
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,	

Day 2: Deep Dive into Global Health Issues

Morning Session:	Tuesday, July 15 th
09:00 – 10:30 (90mins)	The Power of Advocacy in Global Health – Dr Robbie Lawlor, Access to Medicines Ireland
. ,	"The Restore Humanity Campaign – A Case study"
10:30– 10:45 (15mins)	Coffee Break
10:45 – 11:45	Power Inequality and Decolonisation in Global Health – Bronwyn April,
(60mins)	Cómhlamh
11.45 - 12:45 (60	Cultural Sensitivity and Awareness – Sive Bresnihan, Cómhlamh
mins)	
12:45 - 13:45	Lunch
(60mins)	
Afternoon	
Session:	
14:00 - 14:45	Partnerships for Change: North/South Collaboration for Health Workers
(45 mins)	– The example of global surgery – Mr. Eric O'Flynn, Institute of Global
()	Surgery, Royal College of Surgeons in Ireland
14:45 – 15:45	Global Sexual and Reproductive Health: Clinical and Moral Dilemmas –
(60 mins)	Meg Ryan, Trinity Centre for Global Health
15:45 – 16:00	Coffee Break
(15 mins)	
16:00 - 17:00	Delivering Health Programmes in Low-Resource Settings – James
(60 mins)	Swarray, GOAL
Social Meet	Networking and Team-Building

Day 3: Practical Analysis and Evaluation in Global Health Programmes

Morning	Wednesday, July 16 th
Session:	



09:00-10:00	Resource Allocation and Evaluation in Management of Global Health
(60 mins)	Programmes – Dr. Enida Friel, GOAL
10:00 – 11:00	Health Needs Assessment – Marie Hallissey, GOAL
(60mins)	
11:00 – 11:15	Coffee Break
(15mins)	
11:15 - 12:15	Case Study of Successful Digital Health Intervention – Dr. Joe Gallagher,
(60 mins)	Gorey-Malawi Health Partnership
12:15 – 13:15	
(60mins)	Lunch
Afternoon	
Session:	
13:15 – 14:45	Global Mental Health Initiatives – Dr. Charles O'Mahony, School of Law,
(90 mins)	University of Galway
Break	Brook
	Break
(15 mins)	Break
	Break Institutional Health Partnerships: A Model for Quality of Partnership –
15:00 - 16:30	
	Institutional Health Partnerships: A Model for Quality of Partnership –

Day 4: Advancing Sustainability in Global Health

Morning Session:	Thursday July 17 th
09:00 – 10:30 (90 mins)	Planetary Health, Sustainability, and Climate Justice One Health Approach: Animal Health, Environmental Health, and Ecosystem Conservation – Dr. Gerald Barry, UCD One Health Centre
10:30 – 11:30 (60 mins)	Intersectionality and Leadership – Fiona Lawless, Women in Global Health
11:45 – 12:45 (60 mins)	Lunch
12:45 – 13:30 (45 mins)	Educating Tomorrow's Health Leaders: Young Professionals' role in Shaping the Public Health Curriculum – Walaa AlAbssi, Karl F Konyard UCD School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science/ASPHER



13:30 – 15.00 (90 mins)	Environmental Health including WASH – Mr. Niall Roche, Adjunct Assistant Professor Trinity Centre for Global Health
15:00 – 15:15 (15 mins)	Break
15:15-16:45 (90 mins)	Sustainability in Global Surgery – Dr. Muhammad Umair

Day 5: Practical Skills

Morning	Friday, July 18 th
	Health Volunteerism in Low-Resource Settings
09:00 – 10:00	Practical Tips and Best Practices for Volunteering in Health Service Delivery:
(60 mins)	Ethical Considerations in Volunteering Abroad – Desire Mpanje,
	Humanitarian Action, University College Dublin
10:00 – 11:00	Adapting a Major Incident Management Plan to Low- and Middle-Income
(60 mins)	Country Contexts - Dr. Orla Harney, Specialist Registrar in Emergency
(00111113)	Medicine
11:00 – 11:15	Coffee break
(15 mins)	oonee bleak
11:15 – 12:15	Delivering Polio Vaccines in Conflict: Operational Insights from Gaza.
(60 mins)	Field Experiences from CARE International and WHO - Dr. Majd Qannita,
(00 mms)	Trinity College Dublin//CARE international & Dr. Wassim Zaanin, WHO
12:15 – 12:30	Integrative, reflective and feedback session – Irish Global Health Network
(15 mins)	
12:30 – 13.15	Lunch
(45 mins)	
13:15 – 14:15	Leadership Journey: An Inspiring Story in Global Health – Eunice Phillip
(60 mins)	
14:15 – 15:45	Film screening: In the Shadow of the Sun. Dir. Dr. Harry Freeland (2012)
(90 mins)	Curtesy of Standing Voice